Centrum Jeug en Gezin (CJG)

Heeft u een vraag over opvoeden en opgroeien van uw kind? Dan kunt u terecht bij het Centrum voor Jeugd en Gezin. De jeugdgezondheidszorg en het Jeugd en Gezinsteam zijn beiden onderdeel van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Vanuit deze teams werken verschillende professionals samen, zoals jeugdartsen, jeugdverpleegkundigen, jeugd- en gezinswerkers en pedagogen. Zij werken ook samen met school als dat nodig is.

Jeugdgezondheidszorg

De Jeugdgezondheidszorg nodigt jaarlijks de kinderen uit groep 2 en 7 uit voor een onderzoek. Zij kijken of uw kind goed kan horen en zien, hoe uw kind groeit en hoe het zich ontwikkelt. Als uw kind vijf jaar is onderzoekt een logopedist, met uw toestemming, op school de spraak- en taalontwikkeling van uw kind. Verder kunt u advies krijgen over bijvoorbeeld voeding, zindelijkheid, gedrag, omgaan met leeftijdsgenoten en het voorkomen van pesten.

Jeugd en Gezinsteam

Als er extra ondersteuning nodig is in uw gezin kunt u deze vragen bij het Jeugd en Gezinsteam. Zij kijken samen met u wat nodig is. U krijgt hulp bij het vinden van antwoorden op uw eigen vragen, met als uitgangspunt “wat lukt wel” en waar liggen mogelijkheden. De gezonde ontwikkeling van kinderen staat voorop.

Cursussen

Opvoeden is soms een uitdaging. Of je nu een peuter hebt rondlopen die tegen alles ‘nee’ zegt. Een tienjarige dochter die je graag wat zelfbewuster wil maken. Een vijftienjarige zoon die heftig aan het puberen gaat. Of je bent net gescheiden. Elke ouder kan op sommige momenten weleens informatie  gebruiken. Voor u organiseert het Centrum voor Jeugd en Gezin een groot aanbod aan opvoedcursussen, themabijeenkomsten en lezingen over diverse onderwerpen om u te ondersteunen bij de opvoeding. Ook de kinderen of jongeren zelf kunnen cursussen bij het CJG volgen. Denk aan een weerbaarheidstraining of een oppascursus.

Online

Voor kinderen van groep 7 is er een website vol informatie over verliefdheid, sociale media, gamen, gezondheid en pesten. Ook kunt u met behulp van deze site, thuis met uw kind het contact met de jeugdgezondheidszorg in groep 7 voorbereiden.

Voor u als ouder/ verzorger vindt u veel informatie over opvoeden en opgroeien op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin. Eten, slapen, scheiden, pesten, geld, seksuele opvoeding en meer. U kunt u aanmelden voor een cursus of  een bijeenkomst. Ook staan onze adressen en openingstijden op de website. Én u vindt er onze Facebookpagina.

Contact

Wilt u contact opnemen met een van de medewerkers van het Centrum voor Jeugd en Gezin op uw school, bel dan 088 – 254 23 84. U kunt ook online uw vraag stellen en chatten met medewerkers via onze website.

www.cjgleiderdorp.nl – Online CJG / www.cjgcursus.nl – CJG cursussen

www.pubergezond.nl – info voor kinderen